All About Daily Geriatric Dentistry News

Što kada se mliječni zubi pokvare?

Jan 21

Mliječni zubi počnu se razvijati i prije bebinog rođenja, a u pravilu počinju nicati između 4. i 7. mjeseca starosti. Osim što čuvaju mjesto trajnim zubima, potiču normalan rast i razvoj čeljusti i omogućuju žvakanje,  mliječni zubi sudjeluju u stvaranju glasova te razvoju jasnog i razumljivog govora. 

Neovisno imate li djecu ili ne, tema mliječnih zubi vrlo je važna. Svima nam je jasno kako klinci obožavaju slatkiše, što nama roditeljima ne pada uvijek lagano, posebno ako uzmemo u obzir takozvani “sugar rush” zbog kojeg često imaju poteškoća sa spavanjem. Naravno, to ne znači da bi se djeci trebali zabraniti slatkiši, ali bi se njihova količina i učestalost svakako trebala kontrolirati od strane roditelja.

Osim što su mala djeca često “ovisnici” o šećeru, također treba vremena da ih se nauči zdravim navikama. Veliki broj djece u početku ne voli prati zube. Koliko puta vam se samo dogodilo da ste trebali prekontrolirati četkicu, ili paziti na njih dok ih peru? Zdrave navike formiraju se od najranije dobi, te je vrlo bitno u startu ih naučiti svim benefitima koje redovito održavanje oralne higijene donosi. Jednako tako, potrebno ih je podučiti i posljedicama koje mogu imati ukoliko se oralna higijena ne održava redovito i na pravilan način.

djeciji zubi

Uz sve ovo, dolazimo i do kvarenja mliječnih zubi, što je zapravo vrlo česta pojava. Mnogi ovdje vode polemike oko toga trebaju li se popravljati mliječni zubi, obzirom da oni “samo” čuvaju mjesto trajnim zubima, te da će ionako ispasti na kraju.

Što ukoliko se mliječni zub pokvari; treba li ga popravljati?

Ukoliko mliječni zub prerano bude uništen karijesom ili ispadne prije predodređenog vremena, može doći do preranog nicanja trajnog. Takav trajni zub može zauzeti “krivo mjesto” u zubnog luku. Sve to dovodi do kompresije, odnosno zbijenosti zubi i potrebe za nošenjem ortodonskih aparatića. 

Kako ne bi došlo do dodatnih poteškoća za dijete, a također i za njegove trajne zube koji će tijekom vremena nicati, vrlo je bitno popravljati pokvarene mliječne zube. Na taj način zapravo pomažete pravilnom razvoju zubi vašeg djeteta i umanjujete mogućnost komplikacija i potrebe za nošenjem ortodontskog aparatića za zube.

Osim toga, kvarenjem zubi i stvaranjem karijesa zubi također bole, stoga nikako pokvarene mliječne zube svojeg djeteta nemojte ignorirati, te ga redovito vodite na stomatološke preglede.

Zbog velikog utjecaja prehrane na nastanak karijesa preporučljivo je imati redovite zdrave obroke te izbjegavati grickanje i zaslađena pića između obroka.

Ukoliko se susretnete s poteškoćama prilikom usvajanja zdravih navika i pranja zubi, uvijek to možete zajedno sa svojim djetetom okrenuti na igru, učiti nešto dodatno kako bi mu pranje zuba postalo zanimljive. Na tržištu su dostupne čak različite četkice za zube koje sviraju ili koje daju upute za pranje zubi, kako bi ih dijete samostalno moglo temeljito oprati u određenom vremenskom periodu.

Obzirom na to da se dječja stomatologija fokusira na liječenje, ali i prevenciju bolesti zubi kod djece, preporuka je s prvim stomatološkim pregledima krenuti već u dobi od napunjene jedne godine života. Na taj način već u ranoj dobi upoznat ćete svoje dijete s važnosti održavanja redovite oralne higijene, te će uz zdrave navike također vrlo vjerojatno imati povjerenja u stomatologe, te neće u kasnijoj fazi života razviti strah od istog.